Gelijkstroomnieuws 2019

Deze nieuwsbrief is ook te bekijken op Gelijkstroomnieuws 2019


Het Nederlandse Victron Energy is alweer meer dan 40 jaar wereldmarktleider van gelijkstroomsystemen op zonne-energie. Met standaarden van 12, 24 en 48 Volt DC is gelijkstroom de oplossing om het energieverbruik drastisch te reduceren.
De rest van de wereld gaat steeds meer elektriciteit verbruiken, denk aan elektrisch rijden, de elektrische warmtepomp, het elektriciteitsnet verzwaren, waardoor kernenergie een steeds meer een voor de hand liggende keuze wordt om de klimaatdoelstellingen te halen.
Maar zoals u in deze nieuwsbrief kunt zien is er ook een andere weg en dat is het reduceren van onze energiebehoefte. Hieronder een uitspraak van Albert Einstein over kernenergie en onze energiebehoefte:


"The release of atomic energy has not created a new problem. It has merely made more urgent the necessity of solving an existing one."
"De introductie van atoomenergie is niet een nieuw probleem. Het geeft alleen maar aan des te urgenter de noodzaak wordt van het oplossen van het bestaande probleem" (Albert Einstein). Meer humoristische maar rake uitspraken van Einstein zijn te vinden op Einstein QuotesDe Edisonlamp nu ook op laagspanning leverbaar
Begin 2019 is de klassieke gloeilamp van Edison met grote glazen bol nu ook in led filament uitvoering op laagspanning van 12, 24 en 48 Volt DC met E27 en E14 fitting op de markt gekomen. In landen waar buiten de stad geen elektriciteitsnet is stapt men momenteel namelijk over op gelijkspanning zoals 12, 24 en 48 Volt. Deze is tevens leverbaar in allerlei andere uitvoeringen, fittingen, wattages en kleurtemperaturen zoals in Gold. Nu de 12 en 24 Volt lampjes niet meer alleen in MR16, G4, BA15 zijn kan men nu ook bestaande verlichting eenvoudig gebruiken op 12 of 24 Volt zonder dat er een verloopfitting nodig is.Nu alle elektronische apparatuur in 12 Volt uitvoering leverbaar
Met de komst van de desktopcomputer in pocketformaat en de thin client is nu alle elektronische apparatuur met 12 Volt adapter leverbaar. Er hoeft dus geen enkel elektronisch apparaat meer omgebouwd te worden. De energiebesparing is bij elektronische apparatuur en halogeenverlichting het grootst omdat hier een transformator of adapter gebruikt wordt die nu uitgeschakeld kan worden: de energiebesparing ligt rond de 70 % bij gebruik en tot 98% bij standby gebruik. Dit is gemeten per apparaat, bij het gelijktijdig gebruiken van meer apparatuur zal het rendement van de omvormer wat toenemen, het rendement van adapter of transformator blijft net zo slecht.De oven op 24 Volt en 300W, werkt dat wel?
Een oven van 300 Watt, een vermogen dat momenteel wordt opgewekt met één zonnepaneel. Ik heb deze voor u getest en het blijkt te werken. Het is ongelofelijk maar waar. Het afbakken van broodjes duurt 30 minuten. En het bakken van brownies 1,5 uur. Nu er zonnepanelen met 72 cellen op de markt zijn gekomen die geschikt zijn voor het laden van 24 Volt accu's is er zelfs voor de oven, waterkoker, koffiezetter, tosti-ijzer en kooktoestel nog maar één zonnepaneel nodig.


Elektrisch kooktoestel op 12 en 24 Volt DC
De inductiekookplaat is alweer achterhaald. Want eindelijk is het zover: een elektrisch kooktoestel op 12 of 24 Volt met een vermogen van slechts 300 Watt, het vermogen dat momenteel al door één zonnepaneel wordt opgewekt. De kom in de koker heeft een inhoud van 1,6 liter en is zowel met een mechanische als elektronische bediening leverbaar. Doordat de verwarming zich in een gesloten behuizing bevind is er weinig warmteverlies zoals dat bij een gasfornuis of inductiekookplaat wel het geval is. Ideaal voor het koken van rijst, aardappelen, groenten of eieren. Ik heb dit kooktoestel voor u getest en deze werkt prima.


De waterturbine
Voor Belgische duurzamen die in de Ardennen wonen zijn nu ook de waterturbines van 500W tot 4kW in het assortiment. In Nederland zullen we vanwege de geringe hoogteverschillen het met een boven-, midden- of onderslagrad moeten doen. Deze drijft vervolgens een generator aan die de beweging omzet in elektriciteit. Aangezien water 24 uur per dag en ook in de wintermaanden stroomt levert dit ook met een laag vermogen al voldoende op en is het een goed alternatief wanneer er niet voldoende zon is. En dat kan ook in Nederland want ook in ons vlakke land zijn er vele stuwen, watervallen en stromende beken, met name op de Veluwe en in Brabant.


De uv water sterilisator
Met het gebruik van gelijkspanning wordt de energiebesparing zo groot dat geheel van het elektriciteitsnet af gaan bereikbaar wordt. De doelgroep die graag zelfvoorzienend willen leven en daarom op het gebruik van 12 en 24 Volt overstappen zijn vaak ook geinteresseerd in een eigen drinkwatervoorziening. Voor hen die regenwater, sloot- of grondwater willen zuiveren is er deze kiemdodende uv lamp op 24V DC om het water te steriliseren zodat het drinkbaar wordt.


Complete pakketten en voorgemonteerd
Weet u niet waar u moet beginnen en welke type accu, zonnepaneel en regelaar u nodig heeft? De ervaring leert dat er vaak een verkeerd type regelaar bij het zonnepaneel geleverd wordt of dat de regelaar niet past bij het type accu zodat de accu in beide gevallen gegarandeert binnen korte tijd stuk zal gaan. En een zekeringenkastje wordt er vaak ook niet bijgeleverd. In dit geval zijn deze complete pakketten de oplossing. Installatie kan op deze manier in één dag. Een service is dat de centrale installatie bestaande uit regelaar en zekeringenkastjes al bedraad is zodat u nog enkel de zonnepanelen en de accu hoeft aan te sluiten. Ook is er verlichting en stopcontacten meegeleverd die u in ieder geval nodig zal hebben.Fraaie inbouw bedieningspanelen
Naast de al langer bestaande opbouw stopcontacten zijn nu ook zeer fraaie inbouw bedienings panelen op de markt gekomen met 12 Volt stopcontact, USB, voltmeter en schakelaars. Maar er zijn ook ook losse bedieningspanelen met enkel 5 schakelaars, of 4-voudige panelen zonder schakelaars.
De inbouwdiepte moet vanwege het sigaretteaanstekerstopcontact minimaal 6 cm zijn. Wanneer u dus in uw houten tuinhuisje, tinyhouse of schuur rekening houdt met een spouw van 5 cm dan kunt u deze fraaie panelen inbouwen.


De hersluitbare lasklem van Wago nu ook in 6mm2
Eind 2018 is de hersluitbare lasklem van Wago voor soepele draden in 6mm2 uitvoering op de markt gekomen waarmee er een probleem opgelost is zodat nu ook solar kabels van 4 tot 6mm2 in de huisinstallatie toegepast kunnen worden.
Doordat bij gebruik van laagspanning zoals 12 en 24 Volt de spanningsval relatief groter is, vormt dit een probleem bij langere afstanden zoals 10 meter. Doordat elektronische apparatuur bij een te lage spanning niet goed functioneert zijn er dikkere kabels nodig dan de gebruikelijke 2,5mm2.
Met name elektronische apparatuur zoals led-televisie's, laptops, adsl-modem en interactieve tv-ontvanger zijn gevoelig voor een te lage spanning door de spanningsval die wordt veroorzaakt door grote stroomsterkten. Maar met de lasklem van 6mm2 is ook dit probleem verleden tijd.
Tweelingdraad in 4mm2
Eind 2018 is het tweelingdraad in de kleur rood/zwart in 4mm2 uitvoering op de markt gekomen. Deze bedrading is ideaal in houten schuurtjes en tuinhuisjes waar inbouw niet mogelijk is zodat het eenvoudig op de muur te leggen is. Of om in de woonkamer even snel zonder breekwerk een 12&24 Volt systeem aan te leggen. Maar wanneer u toch opnieuw gaat behangen gaat het in één moeite door om extra 3/4 elektrabuizen met 6mm2 kabels in de muur aan te leggen.Demo huis op gelijkstroom
Op de Veluwe is het gelijkstroomhuis te bezichtiging. Dit chalet van 45m2 staat op wielen en is alweer 12 jaar geleden in 2007 gebouwd. Ter demonstratie werkt de verlichting en apparatuur op 12 Volt gelijkstroom waardoor er slechts 1 zonnepaneel nodig is. Voor gereedschap, stofzuiger, oven, rijstkoker, waterkoker, koffiezetter, tosti-ijzer is er ook een 24 Volt systeem met 2 zonnepanelen. Naast de apparatuur die geschikt is voor gelijkstroom kunt u ook zien hoe de installatie van 12 en 24 Volt in elkaar is gezet en wat voor bekabeling is gebruikt. Een bezichtiging aan het gelijkstroomhuis is echt de moeite waard voor wie inspiratie wil opdoen hoe je een huishouden op slechts 1 of 2 panelen wil draaien. Voor meer informatie: www.gelijkstroomhuis.nl
Gelijkstroom in de prijzen Hilversum100 Challenge
Werkgroep Man op de Maan heeft met de inzending van een modelwoning van stro en gelijkstroom de hoofdprijs van 10.000 euro van de Hilversum100 Challenge 2018 gewonnen en heeft hiermee het lokale nieuws bereikt. De regionale krant De Gooi en Eemlander heeft nog eens 1500 euro uitgereikt voor de meeste publieksstemmen. Man de op Maan betekent: het onmogelijke bereiken, impact, wereldnieuws. Zodat vele mensen bereikt en geïnspireerd worden.
In China gaat men meer dan 1000 kolencentrales bouwen. En ook in Nederland gaan nu stemmen op om kerncentrales te bouwen om de klimaatdoelstellingen te halen. Helemaal niet nodig dus, want zoals u in deze nieuwsbrief kunt zien is er technologisch gezien een oplossing, en dat al tientallen jaren. De Nederlandse fabrikant Victron Energy die gelijkstroomsystemen op zonne-energie levert bestaat inmiddels al meer dan 40 jaar en is een wereldmarktleider tot in Alaska. De aarde is dus nog niet verloren. Het is nog niet te laat.
Naast de modelwoning op de Veluwe met een gelijkstroominstallatie wil ik daarom nu ook voor de gemeentes in 't Gooi zo'n modelwoning realiseren maar dan van stro zodat een isolatiewaarde 6 tot 8 bereikt wordt. Zodat zelfs een warmtepomp niet nodig is, maar passieve zonne-energie, de biomeiler en de biogasinstallatie al voldoende zullen zijn voor verwarming.Deze nieuwsbrief is een uitgave van DC12Technology en voor wie op eenvoudige manier energie wil besparen.
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u ooit eens contact heeft opgenomen en deze informatie wel interessant zult vinden.
Wilt u deze nieuwsbrief in 2020 niet meer ontvangen, stuurt u dan een reply, dan haal ik u van de verzendlijst.

Meer informatie is te vinden op www.12voltinhuis.nl.

Vorige nieuwsbrieven
Gelijkstroomnieuws 2018