Gelijkstroomnieuws 2019

Deze nieuwsbrief verschijnt eenmaal per jaar. Wilt u de nieuwsbrief in 2020 ontvangen dan kunt u hiervoor toestemming verlenen door op de link aanmelden te klikken. Deze nieuwsbrief is ook te bekijken op Gelijkstroomnieuws 2019


Afgelopen jaar waren er weer allerlei onverwachtse ontwikkelingen waarbij weer nieuwe produkten op de markt zijn gekomen die het gebruik van 12 en 24 Volt weer professioneler maken en de drempel weer wat kleiner maken om ook in huis op gelijkstroom over te stappen.De Edisonlamp nu ook op laagspanning leverbaar
Begin 2019 is de klassieke gloeilamp van Edison met grote glazen bol nu ook in led filament uitvoering op laagspanning van 12, 24 en 48 Volt DC met E27 en E14 fitting op de markt gekomen. Landen waar geen elektriciteitsnet is stappen momenteel namelijk over op gelijkspanning: Afrika op 12V, India op 48V. Deze is tevens leverbaar in allerlei andere uitvoeringen, fittingen, wattages en kleurtemperaturen zoals in Gold. Nu de 12 en 24 Volt lampjes niet meer alleen in MR16, G4, BA15 zijn kan men nu ook bestaande verlichting eenvoudig gebruiken op 12 of 24 Volt zonder dat er een verloopfitting nodig is. De energiebesparing van deze lampen op laag- en gelijkspanning is zo groot dat deze zelfs op USB aangesloten kunnen worden.De oven op 24 Volt en 300W, werkt dat wel?
Een oven van 300 Watt, een vermogen dat momenteel wordt opgewekt met één zonnepaneel. Ik heb deze voor u getest en het blijkt te werken. Het is ongelofelijk maar waar. Het afbakken van broodjes duurt 30 minuten. En het bakken van brownies 1,5 uur. Nu er zonnepanelen met 72 cellen op de markt zijn gekomen die geschikt zijn voor het laden van 24 Volt accu's is er zelfs voor de oven, waterkoker, koffiezetter, tosti-ijzer en de inductiekookplaat nog maar één zonnepaneel nodig.


De elektrische koker op 12 en 24 Volt DC
De inductiekookplaat is alweer achterhaald. Want eindelijk is het zover: de elektrische koker op 12 of 24 Volt met een vermogen van 300 Watt, het vermogen dat momenteel al door één zonnepaneel wordt opgewekt. De kom in de koker heeft een inhoud van 1,6 liter en is zowel met een mechanische als elektronische bediening leverbaar. Doordat de verwarming zich in een gesloten behuizing bevind is er weinig warmteverlies zoals dat bij een gasfornuis of inductiekookplaat wel het geval is. Ideaal voor het koken van eieren, rijst en het stomen van groenten.


De waterturbine
Voor Belgische duurzamen die in de Ardennen wonen zijn nu ook de waterturbines van 500W tot 4kW in het assortiment. In Nederland zullen we vanwege de geringe hoogteverschillen het met een boven-, midden- of onderslagrad moeten doen. Deze drijft vervolgens een generator aan die de beweging omzet in elektriciteit. Aangezien water 24 uur per dag en ook in de wintermaanden stroomt levert dit ook met een laag vermogen al voldoende op en is het een goed alternatief wanneer er niet voldoende zon is. En dat kan ook in Nederland want ook in ons vlakke land zijn er vele stuwen, watervallen en stromende beken, met name op de Veluwe en in Brabant.


De uv water sterilisator
Met het gebruik van gelijkspanning wordt de energiebesparing zo groot dat geheel van het elektriciteitsnet af gaan bereikbaar wordt. De doelgroep die graag zelfvoorzienend willen leven en daarom op het gebruik van 12 en 24 Volt overstappen zijn vaak ook geinteresseerd in een eigen drinkwatervoorziening. Voor hen die regenwater, sloot- of grondwater willen zuiveren is er deze kiemdodende uv lamp op 24V DC om het water te steriliseren zodat het drinkbaar wordt.


De cv-circulatiepomp
Waterpompen in de range van 12-24 Volt kunnen ook rechtstreeks op een zonnepaneel aangesloten worden zonder accu ertussen. Zodra de zon gaat schijnen komt dan de vijverpomp of waterloop in beweging. Of voor irrigatiesystemen door grond of slootwater op te pompen bij de moestuin. Maar de circulatiepompen zijn ook te gebruiken om water te verwarmen. Met een oude zwarte geschilderde cv-radiator kunt u met een zonnepaneel vanaf 20 Watt en een radiator van 100x60 cm het water in de maand maart al tot 30 graden verwarmen, maar men zal begrijpen dat met een grotere radiator het water nog warmer kan worden. Aangezien de cv-radiator en de waterton in een windstille kas staan kan het in de kas al gauw tussen de 30 en 50 graden worden, een ideale plek voor de douche om het water direct te gebruiken voordat het weer afkoelt. Doordat het in de kas zo warm is zal het water van 30 graden niet als koud ervaren worden.Installatie en stopcontacten in één dag
De installatie van de gelijkstroominstallatie, verlichting en stopcontacten kan nu al in één dag. Door de installatie prefab te monteren op een installatiebord en door wat standaarden te ontwikkelen kan een gelijkstroominstallatie in woonkamer, tinyhouse, tuinhuisje of schuurtje in één dag aangelegd worden. Met het nieuwe aanbod van inbouwstopcontacten en inbouwschakelaars die geschikt zijn voor gelijkstroom kunnen deze eenvoudig in binnenwanden van houten huisjes of tinyhouse worden ingebouwd en de bekabeling achter de muur worden weggewerkt.


De hersluitbare lasklem van Wago nu ook in 6mm2
Eind 2018 is de hersluitbare lasklem van Wago voor soepele draden in 6mm2 uitvoering op de markt gekomen waarmee er een probleem opgelost is zodat nu ook solar kabels van 4 tot 6mm2 in de huisinstallatie toegepast kunnen worden.
Doordat bij gebruik van laagspanning zoals 12 en 24 Volt de spanningsval relatief groter is, vormt dit een probleem bij langere afstanden zoals 10 meter. Doordat elektronische apparatuur bij een te lage spanning niet goed functioneert zijn er dikkere kabels nodig dan de gebruikelijke 2,5mm2.
Met name elektronische apparatuur zoals led-televisie's, laptops, adsl-modem en interactieve tv-ontvanger zijn gevoelig voor een te lage spanning door de spanningsval die wordt veroorzaakt door grote stroomsterkten. Maar met de lasklem van 6mm2 is ook dit probleem verleden tijd.
Tweelingdraad in 4mm2
Eind 2018 is het tweelingdraad in de kleur rood/zwart in 4mm2 uitvoering op de markt gekomen. Deze bedrading is ideaal in houten schuurtjes en tuinhuisjes waar inbouw niet mogelijk is zodat het eenvoudig op de muur te leggen is. Of om in de woonkamer even snel zonder breekwerk een 12&24 Volt systeem aan te leggen. Maar wanneer u toch opnieuw gaat behangen gaat het in één moeite door om extra 3/4 elektrabuizen met 6mm2 kabels in de muur aan te leggen.


Demo huis op gelijkstroom
Op de Veluwe is het gelijkstroomhuis te bezichtiging. Dit chalet van 45m2 staat op wielen en is alweer 12 jaar geleden in 2007 gebouwd. Ter demonstratie werkt de verlichting en apparatuur op 12 Volt gelijkstroom waardoor er slechts 1 zonnepaneel nodig is. Voor gereedschap, stofzuiger, oven, rijstkoker, waterkoker, koffiezetter, tosti-ijzer is er ook een 24 Volt systeem met 2 zonnepanelen. Naast de apparatuur die geschikt is voor gelijkstroom kunt u ook zien hoe de installatie van 12 en 24 Volt in elkaar is gezet en wat voor bekabeling is gebruikt. Een bezichtiging aan het gelijkstroomhuis is echt de moeite waard voor wie inspiratie wil opdoen hoe je een huishouden op slechts 1 of 2 panelen wil draaien. Voor meer informatie: www.gelijkstroomhuis.nl
Help zoeken naar een lokatie voor een duurzame modelwoning in 't Gooi
Werkgroep Man op de Maan heeft met de inzending Duurzaam Educatiecentrum Crailo de hoofdprijs en de publieksprijs van de Hilversum100 Challenge gewonnen en heeft hiermee het lokale nieuws bereikt. Man de op Maan betekent: het onmogelijke bereiken, impact, wereldnieuws. Zodat vele mensen bereikt en geïnspireerd worden.
In China gaat men meer dan 1000 kolencentrales bouwen. En ook in Nederland gaan nu stemmen op om kerncentrales te bouwen om de klimaatdoelstellingen te halen. Helemaal niet nodig dus, want zoals u in deze nieuwsbrief kunt zien is er technologisch gezien een oplossing, en dat al tientallen jaren. De aarde is dus nog niet verloren. Het is nog niet te laat. De Nederlandse fabrikant Victron Energy die gelijkstroomsystemen op zonne-energie levert bestaat inmiddels al meer dan 40 jaar en is een wereldmarktleider tot in Alaska. Ontwikkelingslanden als Afrika stappen over op 12 Volt en India op 48 Volt en slaan de stap naar kolen- of kerncentrales over.
Naast de modelwoning op de Veluwe met een gelijkstroominstallatie wil ik daarom nu ook voor de gemeentes in 't Gooi zo'n modelwoning realiseren maar dan van stro-leem bouw zodat een isolatiewaarde 6 tot 8 bereikt wordt. Zodat zelfs een warmtepomp niet nodig is, maar passieve zonne-energie, de biomeiler en de biogasinstallatie al voldoende zullen zijn voor verwarming. Help mee zoeken naar een lokatie voor wie ook in 't Gooi zo'n modelwoning wil om zo aan de gemeentes te demonstreren hoe eenvoudig het is om ons huidige energieprobleem op te lossen. Meer informatie www.strohut.nlDeze nieuwsbrief is een uitgave van 12voltinhuis en voor wie op eenvoudige manier energie wil besparen.
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u deze informatie waarschijnlijk wel interessant zult vinden.
In verband met de nieuwe AVG wetgeving zult u deze nieuwsbrief in 2019 niet ontvangen wanneer u zich niet aanmeldt

Vorige nieuwsbrieven
Gelijkstroomnieuws 2018