Gelijkstroomnieuws 2020

Deze nieuwsbrief is ook te bekijken op Gelijkstroomnieuws 2020


OPEN HUIS: voorbeeld huis op 12 Volt gelijkstroom geopend in AnkeveenIn Ankeveen is een 12 & 24 Volt demo huis geopend dat geheel werkend is op gelijkstroom en daarom kan draaien op één zonnepaneel. Aanmelden voor bezichtiging of workshops is mogelijk via info@12voltinhuis.nl. Het voorbeeld huis is mede mogelijk gemaakt met de hoofdprijs van de prijsvraag energiebesparing van de gemeente Wijdemeren waardoor een rondleiding voor inwoners uit Wijdemeren gratis was. Helaas is mijn man Evert de Bruin op 8 februari 2021 overleden op 50-jarige leeftijd. Ik heb beloofd zijn droom voort te zetten en zal hopelijk zomer 2021 kunnen beginnen met het geven van workshops. De webshop is nog steeds actief en vragen kunt u gerust ook aan mij stellen. Soms duurt het antwoord even omdat ik het in mijn mans documentatie moet opzoeken. Maar vraag gerust. Evert heeft zelf nog voor de laatste rondleiding gezorgd en deze is professioneel gefilmd. De bedoeling is dat dit filmpje binnenkort op de website verschijnt.


Het gebruik van gelijkstroom op een spanning van 12 en 24 Volt is alweer een aantal decennia in gebruik in landen als Afrika, India en Alaska waar buiten de stad geen elektriciteitsnet aanwezig is. In die gebieden wordt elektriciteit opgewekt met zonnepanelen en aangezien alle verlichting, elektronische apparatuur en keukenapparatuur ook op 12 en 24 Volt werkt is er zo geen omvormer nodig. Alle halogeenverlichting en elektronische apparatuur is namelijk niet geschikt voor netspanning vandaar dat er een transformator in aanwezig is om deze in een lage gelijkspanning om te zetten omdat elektronica daar nu eenmaal op werkt. Het is algemeen bekend dat in de transformator zo'n 30% van de energie verloren gaat. Zonnepanelen wekken een gelijkspanning op waardoor bij gebruik van 230 Volt een omvormer noodzakelijk is. Het rendement van de omvormer wordt opgegeven rond de 90%, maar dit wordt pas bereikt bij maximaal vermogen en zorgt voor zowel in bedrijf als in stand by modus voor energieverliezen. Bij gebruik van wat verlichting en elektronische apparatuur wordt dit vermogen bij lange niet gehaald waardoor het rendement van de omvormer een stuk ongunstiger uitvalt.


Alle halogeenverlichting zoals plafonnieres, staande lampen en bureaulampen met transformator in de voet dus, kan men door de transformator te verwijderen ook rechtstreeks op 12 Volt draaien, goed nieuws voor EHS patiënten dus die gevoelig zijn voor de elektromagnetische velden die deze transformators uitstralen. Door de halogeenverlichting door led te vervangen wordt deze nog een stuk zuiniger. In het 12 Volt demo huis geef ik u een demonstratie van een bureaulamp met een ledlamp die met transformator en omvormer aangesloten wordt op 230 Volt zoals momenteel gebruikelijk is bij gebruik van zonnepanelen. Nu blijkt op de meter die een nauwkeurigheid van 0,01 A heeft dat er nu een stroom van 0,50A uit de accu getrokken wordt. Rechtstreeks op 12 Volt is dit slechts 0,10 A, een energiebesparing van 80 % dus. Ook demonstreer ik de led-televisie van Philips 22 inch die in stand by modus met bijgeleverde adapter en op de omvormer aangesloten op 230 Volt een stroom van 0,40A uit de accu trekt. Zo kan in een mistige week in december een televisie die in stand by modus staat in 7 dagen (0,40 Ah x 24 hours = 9,6 Ah per dag x 7 dagen = 67,2 Ah per week) een accu van 90 Ah leegtrekken aangezien een accu die geschikt is voor gelijkstroom voor maximaal 80 % ontladen mag worden. Rechtstreeks op 12 Volt is dit slechts 0,01 A, een energiebesparing van 98% dus.


Momenteel is alle elektronische apparatuur van desktop computer, server, monitor, telvisie, dvd-speler, radio-cd speler, batterijoplader, soldeerbout, deurbel enz. in 12 Volt uitvoering te koop, weliswaar niet van elk merk, maar in ieder geval van één tot meer merken. U kunt dit alleen vinden door in de winkel te gaan kijken of de betreffende apparatuur een adapter heeft en dan zal blijken dat die meestal 12 Volt is, want bij de specificaties staat het er niet bij of er een adapter bij geleverd wordt en ook de winkelier kan het u niet vertellen wat daar letten zij niet op. Adsl modems, NT-glasvezel, routers, interactieve tv-ontvangers, netwerk switches worden door zowel KPN als Ziggo meestal al standaard met 12 Volt adapter geleverd. Bij desktop computers en monitors zijn deze meestal 19 Volt maar ook deze zijn in 12 Volt uitvoering te vinden. Voor laptops op 19 en 20 Volt zijn er autoladers met sigarettenaansteker aansluiting met ingebouwde converter op de markt. Printers zijn er niet in 12 Volt te vinden, wel met adapter, maar die zonder adapter hebben aan de achterkant een dekseltje waarin een interne adapter aanwezig is die door een dc-dc converter is te vervangen zodat die ook op 12 Volt kunnen. Natuurlijk kan ook alle usb apparatuur op het usb stopcontact die gevoed wordt met 12 Volt er op aangesloten worden.De oven 24 Volt / 300 Watt
Afm. 22 x 27 x 38 cm


Verder demonstreer ik u huishoudelijke apparatuur zoals een waterkoker, koffiezetter, rijstkoker, tosti-ijzer, koekenpan en oven op 24 Volt met een vermogen van 300 Watt. Het afbakken van 4 pistolet broodjes duurt een half uur, een brownie taart bakken 1,5 uur. Dat dit met zo'n laag vermogen kan komt doordat de oven zo klein is en het past er dan ook maar net in. De rijstkoker heeft een inhoud van 1,6 liter en daarmee kunt u ook aardappelen, groenten en eieren koken. Deze 24 Volt apparatuur is al decennia lang in gebruik door truckers zodat die onderweg een bakje koffie kunnen zetten en hun maaltijd in de oven van hun truck kunnen opwarmen. Koelkasten, diepvriezen en wasmachines op 24 Volt bestaan ook, de wasmachine draait alleen rond en moet gevuld worden met heet water. Ook demonstreer ik u de zuigkracht van een stofzuiger op 24 Volt en is er een gereedschapslijn te zien die met snoer op 24 Volt draait waaronder kettingzaag, cirkelzaag, decoupeerzaag, slijptol, boormachine enz. waarbij het opgenomen vermogen van rond de 360 Watt op de meter is te zien.


De tuinverlichting en onderwaterverlichting is ook op 12 Volt te bezichtigen. Deze worden namelijk standaard met 12 Volt transformator geleverd en kunnen dus ook rechtstreeks op accu. De halogeenlampen zijn vervangen door led. Ook de vijverpomp is in 12 Volt uitvoering.De groepenkast 12 & 24 Volt


In het 12 Volt demo huis is te zien hoe de installatie is opgebouwd die de zonne-energie ontvangt zoals de regelaars, groepenkast, bekabeling, verbindingen en de gebruikte stopcontacten en schakelaars die anders zijn dan bij 230 Volt. Als bekabeling in huis worden solarkabels van 6mm2 gebruikt in de kleuren rood en zwart voor zowel het 12 als 24 Volt systeem. Voor kortere stukjes op 12 Volt wordt 4mm2 gebruikt. De bedrading wordt vertakt doormiddel van ringkabelschoenen en hersluitbare lasklemmen van 6mm2 want vanwege de grotere stroomsterktes zijn deugdelijke verbinden van groot belang. In het demo huis zijn allerlei modellen inbouwschakelaars, inbouw- en opbouwstopcontacten voor 12 en 24 Volt en de usb stopcontacten te bezichtigen. Er zit bij de stopcontacten een volt meter naast zodat goed te zien is wat de spanning en de spanningsval is. Er wordt gebruik gemaakt van het Nederlandse merk Victron Energy, alweer meer dan 40 jaar een wereldmarktleider van off grid gelijkstroom systemen op 12, 24 en 48 Volt op zonne-energie. Vanwege de energiebesparing is er voor zowel 12 als 24 Volt één zonnepaneel nodig. Voor het 24 Volt systeem wordt er een zonnepaneel met 72 cellen gebruikt met een vermogen van 390 Wp met afmetingen van 100 x 200 cm wat groter is dan de gangbare panelen met 60 cellen op het dak zodat de spanning hoog genoeg is om een 24 Volt accu te laden zodat ook voor de keukenapparatuur maar één zonnepaneel nodig is. Heeft u veel apparatuur en dus een hoger verbruik dan zijn er 2 of 4 tot panelen nodig. In de wintermaanden zijn er vanwege het weinig aantal uren zon nog veel meer panelen nodig, aangezien deze dan nauwelijks nog iets opbrengen.


De zonnepanelen hangen verticaal aan het balkon zoals ook in Alaska gebruikelijk is want in de maand december komt de zon niet hoger dan 12,5 º uit. Op deze manier komen de zonnestralen voor en na 12.00 uur loodrecht op het zonnepaneel zodat juist bij deze laagstaande zon nog het maximale vermogen bereikt wordt. In de wintermaanden zijn er veel minder uren zonneschijn dus is het belangrijk elke zonnestraal optimaal te benutten. Dat het rendement in de zomermaanden dan niet optimaal is zal voor een off grid systeem niet uitmaken want in de zomer is er zoveel zon en energie dat de accu's al om 12.00 uur vol zijn en de rest van de middag de zonnepanelen er toch werkeloos bij liggen.


Momenteel gaan er weer stemmen op om voor kernenergie te kiezen om de klimaatdoelstellingen te halen. Zoals u in het demo huis kunt zien is er al decennia lang een oplossing om ons energieverbruik drastisch te reduceren en geeft volgens Einstein de problemen met kernenergie aan des te urgenter het is geworden om eerst dit bestaande probleem op te lossen.


"The release of atomic energy has not created a new problem. It has merely made more urgent the necessity of solving an existing one." (Albert Einstein).


Voor installatie werkzaamheden aan 12 & 24 Volt DC systemen kunt u
contact opnemen met Frank Reussink via frank@campingpower.nl


Deze nieuwsbrief is een uitgave van DC12Technology en voor wie op eenvoudige manier energie wil besparen.
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u ooit eens contact heeft opgenomen en deze informatie wel interessant zult vinden.
Wilt u deze nieuwsbrief in 2021 niet meer ontvangen, stuurt u dan een reply, dan haal ik u van de verzendlijst.

Meer informatie is te vinden op www.12voltinhuis.nl.

Vorige nieuwsbrieven
Gelijkstroomnieuws 2019
Gelijkstroomnieuws 2018