Nieuwsbrief Tinyhouses 2019

Deze nieuwsbrief verschijnt eenmaal per jaar. Wilt u de nieuwsbrief in 2020 ontvangen dan kunt u hiervoor toestemming verlenen door op de link aanmelden te klikken. Deze nieuwsbrief is ook te bekijken op Nieuwsbrief Tinyhouses 2019Koopkavels voor tinyhouses van 65.000 tot 385.000 KK
In de gemeente Wijdemeren zijn vele kavels te koop die volgens het bestemmingsplan geschikt zijn voor het plaatsen van een tinyhouse. Zo heb ik onlangs deze kavel in Ankeveen gekocht met als bestemmingsplan verkeer, zodat het legaal is om dit perceel helemaal vol te plaatsen met tinyhouses dus zolang het maar op wielen staat. Zo staat er bijvoorbeeld in Loosdrecht een perceel van 1000 m2 voor 65.000 KK en in Nederhorst Den Berg een perceel van 8000 m2 vraagprijs 385.000 KK te koop waar al bestaande bebouwing op is geplaatst die men mag vervangen. Voor wie dit niet in zijn eentje kan opbrengen is het misschien een idee om collectief een kavel aan te kopen.Workshop strobouw: Wie helpt mee bouwen in Ankeveen ?
In de zomer van 2020 wordt begonnen met de bouw van een tiny strohuisje op gelijkstroom op een kavel in Ankeveen. Dit onder begeleiding van een ervaren stro-leem bouwer Tom Rijven die al vele strohuisjes heeft gebouwd in Nederland, Frankrijk, Spanje en Portugal. Deze huisjes worden gebouwd op 2 onderstellen en zijn daardoor verplaatsbaar. De huisjes hebben een oppervlakte vanaf 12m2, zijn zeshoekig en in totaal wordt het dan 5 meter breed. Op de bovenverdieping is plaats voor een bedstede. Tevens wordt het huisje voorzien van een gelijkstroominstallatie met verlichting en stopcontacten op 12 Volt en een keuken inclusief alle keukenapparatuur op 24 Volt. Wie wil leren hoe men een huisje kan bouwen met strobalen en leem kan zich voor deze workshop aanmelden: www.strohut.nlTinyhouse van 45 mm2 vanaf 66.000
Deze huisjes van 45m2 staan op 4 wielen en zijn ingegraven zodat niet te zien is dat ze verrijdbaar zijn. Dit model Veluwse boerderijtjes zijn erg populair en worden alweer 20 jaar gebouwd door een chaletbouwbedrijf in Zeewolde en worden zoals de naam al aangeeft vooral op de Veluwe geplaatst maar ook op Texel. Doordat deze huisjes 4,5 meter breed zijn, is speciaal transport nodig om deze te verplaatsen maar lokaal kunnen ze ook op hun eigen wielen rijden, ze worden dan ook op parken regelmatig verplaatst als iemand naar een andere lokatie op het park wil verhuizen. Deze huisjes zijn standaard voorzien van ruime badkamer, 3 slaapkamers, woonkamer met ruime keuken, kunststof rieten dak, kunststof kozijnen met dubbel glas, isolatie. Optioneel kan er een cv-ketel, verlaagd plafond voor extra bergruimte of een 12 / 24 Volt installatie in. Voor bezichtiging van zo'n huisje dat geheel op 12/24 Volt draait op 2 zonnepanelen kan men bij mij terecht op de Veluwe, zie ook www.gelijkstroomhuis.nl
De Edisonlamp nu ook op laagspanning leverbaar
Begin 2019 is de klassieke gloeilamp van Edison met grote glazen bol nu ook in led filament uitvoering op laagspanning van 12, 24 en 48 Volt DC met E27 en E14 fitting op de markt gekomen. Landen waar geen elektriciteitsnet is stappen momenteel namelijk over op gelijkspanning: Afrika op 12V, India op 48V. Deze is tevens leverbaar in allerlei andere uitvoeringen, fittingen, wattages en kleurtemperaturen zoals in Gold. Nu de 12 en 24 Volt lampjes niet meer alleen in MR16, G4, BA15 zijn kan men nu ook bestaande verlichting eenvoudig gebruiken op 12 of 24 Volt zonder dat er een verloopfitting nodig is. De energiebesparing van deze lampen op laag- en gelijkspanning is zo groot dat deze zelfs op USB aangesloten kunnen worden.De tiny oven op 24 Volt en 300W, werkt dat wel?
Een oven van 300 Watt, een vermogen dat momenteel wordt opgewekt met één zonnepaneel. Ik heb deze voor u getest en het blijkt te werken. Het is ongelofelijk maar waar. Het afbakken van broodjes duurt 30 minuten. En het bakken van brownies 1,5 uur. Nu er zonnepanelen met 72 cellen op de markt zijn gekomen die geschikt zijn voor het laden van 24 Volt accu's is er zelfs voor de oven, waterkoker, koffiezetter, tosti-ijzer en de inductiekookplaat nog maar één zonnepaneel nodig.


Elektrisch kooktoestel op 12 en 24 Volt DC
De inductiekookplaat is alweer achterhaald. Want eindelijk is het zover: een elektrisch kooktoestel op 12 of 24 Volt met een vermogen van 300 Watt, het vermogen dat momenteel al door één zonnepaneel wordt opgewekt. De kom in de koker heeft een inhoud van 1,6 liter en is zowel met een mechanische als elektronische bediening leverbaar. Doordat de verwarming zich in een gesloten behuizing bevind is er weinig warmteverlies zoals dat bij een gasfornuis of inductiekookplaat wel het geval is. Ideaal voor het koken van rijst, aardappelen, groenten of eieren.


De uv water sterilisator
Met het gebruik van gelijkspanning wordt de energiebesparing zo groot dat geheel van het elektriciteitsnet af gaan bereikbaar wordt. De doelgroep die graag zelfvoorzienend willen leven en daarom op het gebruik van 12 en 24 Volt overstappen zijn vaak ook geinteresseerd in een eigen drinkwatervoorziening. Voor hen die regenwater, sloot- of grondwater willen zuiveren is er deze kiemdodende uv lamp op 24V DC om het water te steriliseren zodat het drinkbaar wordt.


Installatie en stopcontacten in één dag
De installatie van de gelijkstroominstallatie, verlichting en stopcontacten kan nu al in één dag. Door de installatie prefab te monteren op een installatiebord en door wat standaarden te ontwikkelen kan een gelijkstroominstallatie in woonkamer, tinyhouse, tuinhuisje of schuurtje in één dag aangelegd worden. Met het nieuwe aanbod van inbouwstopcontacten en inbouwschakelaars die geschikt zijn voor gelijkstroom kunnen deze eenvoudig in binnenwanden van houten huisjes of tinyhouse worden ingebouwd en de bekabeling achter de muur worden weggewerkt.


De hersluitbare lasklem van Wago nu ook in 6mm2
Eind 2018 is de hersluitbare lasklem van Wago voor soepele draden in 6mm2 uitvoering op de markt gekomen waarmee er een probleem opgelost is zodat nu ook solar kabels van 4 tot 6mm2 in de huisinstallatie toegepast kunnen worden.
Doordat bij gebruik van laagspanning zoals 12 en 24 Volt de spanningsval relatief groter is, vormt dit een probleem bij langere afstanden zoals 10 meter. Doordat elektronische apparatuur bij een te lage spanning niet goed functioneert zijn er dikkere kabels nodig dan de gebruikelijke 2,5mm2.
Met name elektronische apparatuur zoals led-televisie's, laptops, adsl-modem en interactieve tv-ontvanger zijn gevoelig voor een te lage spanning door de spanningsval die wordt veroorzaakt door grote stroomsterkten. Maar met de lasklem van 6mm2 is ook dit probleem verleden tijd.
Tweelingdraad in 4mm2
Eind 2018 is het tweelingdraad in de kleur rood/zwart in 4mm2 uitvoering op de markt gekomen. Deze bedrading is ideaal in houten schuurtjes en tuinhuisjes waar inbouw niet mogelijk is zodat het eenvoudig op de muur te leggen is. Of om in de woonkamer even snel zonder breekwerk een 12&24 Volt systeem aan te leggen. Maar wanneer u toch opnieuw gaat behangen gaat het in één moeite door om extra 3/4 elektrabuizen met 6mm2 kabels in de muur aan te leggen.


Help zoeken naar een lokatie voor het Duurzaam Educatiecentrum
Werkgroep Man op de Maan heeft met de inzending van een modelwoning van stro en gelijkstroom de hoofdprijs en de publieksprijs van de Hilversum100 Challenge 2018 gewonnen en heeft hiermee het lokale nieuws bereikt. Man de op Maan betekent: het onmogelijke bereiken, impact, wereldnieuws. Zodat vele mensen bereikt en geïnspireerd worden.
In China gaat men meer dan 1000 kolencentrales bouwen. En ook in Nederland gaan nu stemmen op om kerncentrales te bouwen om de klimaatdoelstellingen te halen. Helemaal niet nodig dus, want zoals u in deze nieuwsbrief kunt zien is er technologisch gezien een oplossing, en dat al tientallen jaren. De aarde is dus nog niet verloren. Het is nog niet te laat.
Naast de modelwoning op de Veluwe met een gelijkstroominstallatie wil ik daarom nu ook voor de gemeentes in 't Gooi zo'n modelwoning realiseren maar dan van stro zodat een isolatiewaarde 6 tot 8 bereikt wordt. Zodat zelfs een warmtepomp niet nodig is, maar passieve zonne-energie, de biomeiler en de biogasinstallatie al voldoende zullen zijn voor verwarming. Help dus mee met zoeken naar een lokatie in de gemeente Hilversum om het demonstreren van bovenstaande technieken mogelijk te maken zodat steeds meer mensen kunnen gaan geloven dat er toch nog hoop is. Meer informatie www.strohut.nlDeze nieuwsbrief is een uitgave van 12voltinhuis en voor wie op eenvoudige manier energie wil besparen.
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u deze informatie waarschijnlijk wel interessant zult vinden.
In verband met de nieuwe AVG wetgeving zult u deze nieuwsbrief in 2019 niet ontvangen wanneer u zich niet aanmeldt

Vorige nieuwsbrieven
Gelijkstroomnieuws 2019
Gelijkstroomnieuws 2018